Libertatea religioasă este amenințată de noi legi în Bulgaria

Comunitățile penticostale din Bulgaria membre PEF (reprezentate de Tony Elenkov, Andrey Avramov, Ivan Vrachev și Stefan Dimitrov) ne informează despre noua inițiativă legislativă a parlamentului bulgar, care amenință drepturile religioase și libertatea bisericilor, denominațiilor și organizațiilor religioase din țară.

Prin noua legislație propusă, statul aplică restricții puternice asupra clădirilor care ar putea fi folosite în scopuri religioase. Noua legislație interzice desfășurarea practicilor religioase în clădiri care nu sunt destinate activităților religioase. Proiectul de lege insistă asupra faptului că cetățenii bulgari ar trebui să poată desfășura activități liturgice numai dacă au absolvit studii teologice în Bulgaria sau dacă diploma lor străină este recunoscută de instituțiile statului.
Noua legislație stipulează că un grup religios trebuie să aibă trei sute de membri ca să obțină statut de persoană juridică. Conform proiectului de lege, dreptul la deschiderea școlilor religioase și la instruirea slujitorilor ar fi dat numai religiilor creștin-ortodoxă și musulmană. Toate celelalte grupuri religioase, discriminate din cauza numărului scăzut de aderenți declarați în cadrul unui recensământ național din 2011, nu vor avea voie să-și deschidă propriile instituții pentru formarea clericilor. Emiterea de certificate academice studenților de la teologie va fi interzisă pentru toate denominațiile mai mici. Singurul mod în care un străin (misionar, predicator, profesor, evanghelist etc.) ar putea să conducă un serviciu de închinare sau să predice ar fi împreună cu un slujitor ordinat în Bulgaria.


Singura modalitate de a accepta donații din afara Bulgariei este dacă acestea îndeplinesc două cerințe: scopul finanțării nu poate fi decât construirea de clădiri sau oferirea de sprijin umanitar; donația are permisiunea prealabilă emisă de Comitetul de Stat pentru Afaceri Religioase. Cu alte cuvinte, nu va fi permisă nici o sponsorizare străină pentru funcționarea centrelor medicale conduse de creștini, pentru activități educaționale, pentru publicarea de literatură, pentru evenimente culturale, pentru întreprinderi mici, pentru inițiative de voluntariat etc.
Prin intenția de a controla donațiile, de a împiedica instruirea teologică și de a introduce reglementări cu privire la aspecte legate de responsabilitățile slujitorilor, statul bulgar își asumă în mod greșit puterea în viața internă a comunităților religioase. După ce proiectul de lege a fost votat la prima citire în Parlament, există o perioadă de posibile obiecții și discuții înainte de elaborarea legii finale. Perioada se încheie pe 16 noiembrie 2018.
Frații și surorile din Bulgaria fac o chemare urgentă la susținere în rugăciune pentru ca această lege discriminatorie, neconstituțională și nedreaptă să nu fie implementată! De asemenea, ei îndeamnă credincioșii evanghelici să facă apel la politicienii din țările lor, să contacteze ambasadele bulgare și chiar membrii Parlamentului European, pentru a-i conștientiza de legislația propusă în Bulgaria și pentru a-i determina să intervină.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s