Tehnologia face dificil accesul la înțelepciune

Tehnologia a banalizat accesul la informație (de toate felurile), și a făcut asfel foarte dificil accesul la înțelepciune.

Vrei să afli care a fost scorul între două echipe oarecare din divizia B din Anglia acum 20 de ani, cine a marcat și în ce minut? Îți ia câteva click-uri pe Google.

Vrei să înțelegi lumea în care trăiești, și sa ai acces rapid la toate eforturile făcute de-a lungul secolelor pentru a răspunde la marile întrebări ale vietii? Google îți da mâncarica rapid, gata mestecată. Fast food.

Dar înțelepciunea, la fel ca și forța mușchilor, nu se capătă prin câteva click-uri, ci prin orele de studiu disciplinat, de gândire, de observații, de discuții. Dar astăzi nimeni nu mai are răbdare. Ne enervăm teribil dacă computerul are o întârziere de câteva secunde. Dorim să obținem totul „instant”. Și gratis.

Doar că nimic nu este în realitate gratis. Prețul plătit este formarea unei gândiri superficiale, lipsită de spirit critic și putere de analiză.

Astfel, tehnologia contribuie la producția pe bandă rulantă a idioților bine informați, atât de necesari lumii de mâine.

Gabriel Purcarus

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s