Nicolae Moldoveanu un „Everest” în materie de compoziţie

Nicolae Moldoveanu

Nicolae Moldoveanu

În februarie nu se poate să nu ne amintim de Nicolae Moldoveanu. Azi la biserica am şi cântat unul dintre cântecele sale. Este primul cântec din materialul video postat mai jos. Compoziţiile sale se cântă în mai toate bisericile evanghelice şi nu numai.

Nicolae Moldoveanu a fost compozitor, poet şi scriitor român creştin, născut în 3 februarie 1922 şi decedat în 12 iulie 2007. Viaţa şi lucrarea lui s-au desfăşurat, în cea mai mare parte, în timpul dictaturii comuniste din România, perioadă ostilă manifestărilor cu caracter creştin. Între 1959-1964 a fostînchis şi persecutat de către regimul comunist pentru „compunerea de cântări religioase şi propagandă creștină”, sentinţa fiind însoţită de confiscarea averii și 10 ani de degradare civică. În această perioadă a compus cântări şi poezii memorate şi apoi scrise după eliberare. Numărul compoziţiilor sale se ridică la aproximativ  8000 de imnuri şi cântări duhovniceşti.

              Lucrarea-uvertură a concertului, concepută pentru orchestră, are la bază citate din trei piese ale lui Nicolae Moldoveanu: Crucea-i ascultarea, Ce har, ce har! şi Fiţi voioşi, structurate pe schema unei forme muzicale ce permite realizarea contrastelor dinamice şi tonale (major-minor). Compozitorul a ales aceste elemente pentru a descrie simbolul central al lucrării lui Hristos: Crucea şi pentru a scoate în evidenţă lupta creştinului în încercarea de a-L urma pe Mântuitor, cu toate suferinţele pe care acestă chemare le implică, şi – în acelaşi timp – de a rămâne cu mintea şi inima îndreptată înspre momentul revederii cu El.

sursa: https://consonantis.ro

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s