”Verbele Crăciunului” – al 13-lea verb

13 Decembrie – SALUTĂ!

Romani 16:16 „Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare Sfântă. Toate Bisericile lui Hristos vă trimit Sănătate.”

Mai sunt naţiuni în care sărutarea pe obraz face parte din salut. Cu cât te deplasezi înspre Apus, observi că obiceiul acesta a apus. Oamenii au nevoie de „spaţiu personal”, întind mâna de la distanţă şi schiţează zâmbete forţate, însoţite de cuvinte formale. În Răsărit însă situaţia este diferită. Salutul este însoţit de îmbrăţişare şi, în cele mai multe cazuri, de câte o sărutare pe ambii obraji.

Liviu Avasiloai

Liviu Avasiloai

Noul Testament menţionează „sărutarea sfântă” de patru ori. Petru o numeşte „sărutare de dragoste” în 1 Petru 5:14. Cu siguranţă că gestul acesta era important în biserica primară, altfel nu ar fi fost menţionat de atâtea ori.

Sărutarea era „sfântă” pentru că se schimba între oameni sfinţi, a căror minte şi imaginaţie nu erau bântuite de dorinţe şi pofte trupeşti. Era o „sărutare” pentru că simţeau cu adevărat că sunt fraţi şi surori în familia lui Dumnezeu. În primul secol, mulţi din zeii Greciei sau Romei erau doar concepte filozofice, zeităţi îndepărtate de care oamenii nu se puteau apropia. Însă Adevăratul Dumnezeu s-a apropiat de noi în trupul unui copilaş. Puteai atinge mâinile micuţe, picioarele cu talpa nebătătorită, obrajii îmbujoraţi şi fruntea fără vreun rid.

Ce diferenţa s-ar face dacă am reveni la dinamica bisericii primare… În vremea noastră contactul personal este înlocuit de tehnologie: scriem email-uri, trimitem sms-uri, snapchat-uri şi folosim whatsapp-ul! Iată ce-ai putea face anul acesta:

Caută să-ţi faci un prieten!
Invită pe cineva la tine acasă!
Sună pe cineva cu care nu ai vorbit de mult timp!
Zâmbeşte şi salută pe toţi cu care te întâlneşti astăzi!

Suntem copiii unui Dumnezeu care poate fi atins. Isus a intrat în lumea noastră şi i-a atins pe cei de care toţi se fereau. Lasă gândul acesta să te călăuzească. Peste tot în jurul tău sunt oameni răniţi, singuri şi părăsiţi! Vorbeşte cu ei, împrieteneşte-te! Un simplu salut poate aduce lumina cerului într-o inimă zdrobită şi deznădăjduită!

Rugăciune:

„O, Doamne, ajută-mă să-i văd pe cei din jurul meu ca viitori prieteni, nu ca posibili duşmani. Ajută-mă să calc pe urmele Tale, indiferent unde mă vor conduce. Amin!”

Acest articol a fost publicat în Verbele Craciunului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s