Deputatul Dumitru Mihalescu de Ziua Bucovinei

Dumitru Mihalescul

Dumitru Mihalescul

La 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al populaţiei din Bucovina, reunit în Palatul Mitropolitan de la Cernăuţi, a decis prin vot democratic „unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României.” Au trecut 99 de ani, perioadă în care societatea şi statul român au cunoscut evoluţii complexe şi profunde, unele dintre acestea fiind deosebit de dramatice. De fiecare dată însă, românii au găsit puterea de a se reinventa şi merge pe propriul drum, călăuziţi permanent de vocaţia libertăţii specifice, de altfel, întregii noastre Istorii. Generaţia Marii Uniri ai cărei principali exponenţi au fost Ionel Brătianu, arhitectul în fapt al României Mari, Iuliu Maniu, Ștefan Ciceo-Pop, Pantelimon Halipa, Ion Inculeţ şi, în cazul Bucovinei, Iancu Flondor şi Ion Nistor, susţinuţi constant de regele Ferdinand I întregitorul şi regina Maria de Hohenzollern-Sigmaringen, ne-a oferit nouă, tuturor, un model de reuşită politică de rezonanţă naţională, la care ne raportăm în aceste momente cu infinită emoţie şi autentic respect. Generaţiile prezentului au datoria sacră de a promova şi cultiva moştenirea sacră a idealului naţional, în spiritul cunoaşterii şi respectului faţă de identitatea noastră naţională şi europeană. Reconstrucţia noastră ca Neam şi Țară nu poate avea loc fără o dreaptă şi onestă asumare a trecutului, fără o raportare constantă la marele proiect politic al anului 1918, în contextul căruia Unirea Bucovinei cu Țara a reprezentat o împlinire esenţială. Marea Unire din 1918 a fost posibilă şi datorită unor oameni politici de excepţie, înzestraţi cu multă clarviziune şi spirit vizionar, ea reprezentând un real model de succes politic, naţional şi identitar pentru actorii politici ai momentului.

Merită reţinută figura lui Iancu Flondor, a celui care şi-a riscat cariera şi libertatea pentru idealul sacru al Unirii Bucovinei cu România. Se cuvine să cunoaştem şi să preţuim aşa cum se cuvine viaţa şi personalitatea lui Iancu Flondor, cunoscut în epocă drept „boierul de la Storojineţ”. La Rădăuţi se află singurul bust din România al lui Iancu Flondor, marcând astfel în mod simbolic şi real recunoaşterea rolului pe care acesta l-a avut în Unirea Bucovinei cu Țara, în împrejurări complexe şi sensibile pentru fiinţa noastră naţional-statală. S-ar cuveni să medităm mai mult asupra exemplelor de bună practică oferite de generaţia lui Iancu Flondor, să extragem principiile şi valorile moral-civice oferite prin intermediul acţiunilor sale publice plasate în slujba interesului naţional al românilor din Bucovina. După 144 de ani de administraţie Habsburgică a Bucovinei, Iancu Flondor a reuşit să valorifice pragmatic şi inspirat, la sfârşitul Primului Război Mondial, dorinţele unioniste ale elitelor românilor bucovineni, reuşind în final, în pofida unor riscuri mari, să direcţioneze energiile tuturor spre realizarea marelui act al Unirii Bucovinei cu România.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-11-27/Mesajul-transmis-de-Ziua-Bucovinei-de-deputatul-PNL-de-Suceava-Dumitru-Mihalescul#ixzz4zi0T06Nl
Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s