Dan Damian crede că românii nu își folosesc la maxim potențialul

Ne-am obișnuit să-l auzim interpretând. Iată că o anume situație îl determină să scrie.    S-a exprimat pe pagina sa de Facebook, într-un mod elegant, fără a dori să să stârneacă polemici. Subiectul acesta, muzica, deseori încinge spiritele. Are ceva vechime în branșă iar faptul că mai și locuiește în afara țării, poate reprezenta un avantaj, în ceea ce privește opinia. Nu a pierdut contactul cu țara. Dan Damian a tot revenit în România cu echipa sa și a călătorit în multe zone, astfel că a intrat în contact cu mare parte dintre evanghelici, de nuanțe diferite. Ceea ce exprimă mai jos este o reală preocupare mai degrabă decât un fel de incriminare. Așa am perceput-o. 

The Messengers la Botosani 4

Am observat urmărind în ultima vreme diferite evenimente creștine din România, tot mai multă muzică de calitate în aranjamentul orchestral și interpretare. Dumnezeu a binecuvântat România cu biserici în care tineri, frați și surori, au răspuns chemării de slujire prin cântare, care au investit multă muncă, educație și sacrificiu financiar pentru a excela în muzică. Felicitări tuturor, care cântă, care susțin, formează și apreciază leviții din toate bisericile!

Am mai observat, că muzica autohtonă românească e tot mai puțin folosită și compusă. La majoritatea evenimentelor, muzica adaptată și „tradusă” din repertoriul altor națiuni, e cea mai folosită. Oare de ce? Din toată inima cred că și în bisericile din Romania, Dumnezeu a înzestrat oameni deosebit de valoroși, care pot compune cântări cu o linie melodica excelenta, cu un mesaj spiritual, înălțător care-l glorifică pe Dumnezeu, care zidește biserica Lui, care pot sa-i aduca pe oameni prin Duhul Sfant în prezența Domnului. De la Do la Do, sunt doar opt note plus dieji sau bemoli, îndeajuns pentru toti compozitorii. Niciodată nu veți auzi un cantec românesc tradus și adaptat de Hillsong, Jesus Culture, Elevation or Bethel Music, oricât de bun și popular ar fi el. Nu doar lor Dumnezeu le-a spus să-i cânte o cântare nouă. Ci tuturor națiunilor!!! Popularitatea unui cântec, nu înseamnă succes în laudă și închinare.

Sper că nu am supărat pe nimeni…. Sunt sigur că acest subiect îi frământă pe mulți și cred că există și dorință de înfăptuire. Pe lângă frumoasele și înălțătoarele piese adaptate și traduse din afara, pe care continuați să le cântați, cred din toată inima, că în bisericile românești există un talent si un potential enorm de compoziție, nefolosit deocamdată la adevărata capacitate. Rămâneți sub călăuzirea Duhului Sfânt și El, Domnul vă va inspira cu cel mai frumos cântec pe care l-ați compus și pe care l-ați cântat până acuma 🙂 Celor care Dumnezeu le-a daruit o platforma de influența si popularitate, au prima responsabilitate. Nu uitați nici de imnurile vechi, atât de frumoase și ziditoare. Va pretuiesc si va iubesc in Hristos! Din El, prin El și pentru El, sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci, amin! Fiți binecuvântați!

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s