Pastor Viorel Iuga -Participăm sau nu participăm la proteste?

În această perioadă evenghelicii din România s-au divizat în ceea ce privește opinia privitor la proteste. Președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România a ales să se exprime public privitor la acest subiect sensibil. Nu este o surpriză că acționează astfel. Pastorul Viorel Iuga s-a remarcat încă de la începutul mandatului prin astfel de pozitionări curajoase demne de un lider al momentului. Este evident că a înțeles foarte bine cum trebuie procedat în această perioadă. Nu doar că a înțeles dar și acționează în consecință. Mesajul său este unul care clarifică aspectul privitor la proteste. 

 

Deşi clarificările nu se fac în vremuri de criză, voi încerca să repet şi să explic celor interesaţi părerea mea despre prezenţa creştinilor la protestele publice.

Dumnezeu ne prezintă în Sfintele Scripturi, principii generale şi, prin diferite exemple sau mijloace, ne arată că există şi porunci particulare.

Principiile sunt obligatorii pentru fiecare creştin.

Scripturile afirmă clar că Dumnezeu este: drept, bun, iubitor, sfânt, curat, imparţial, etc. Aşa trebuie să fim şi noi, copiii Săi! Biblia spune că Dumnezeu ajută, iartă, mustră, încurajează, rabdă, comunică, acceptă, ia atitudine, etc. Aşa trebuie să facem şi noi! Înţelgem din Cuvânt că Dumnezeu nu face nimic împotriva naturii Sale, împotriva caracterului Său sau împotriva lucrărilor Sale. Acelaşi Cuvânt ne spune că Dumnezeu este împotriva minciunii, furtului, urii, batjocoririi, jignirilor, lăcomiei, lenevirii şi a oricărui alt păcat. Un creştin ascultător de Dumnezeu trebuie să susţină în mod permanent adevărul, iubirea, mila, dreptatea şi toate celelalte virtuţi biblice şi să „protesteze” mereu împotriva minciunii, urii, furtului, lăcomiei, nedreptăţii sau a oricărui alt păcat.
Pe lângă principiile clare, spuneam că Biblia aminteşte şi anumite particularităţi. Dumnezeu ne-a creat diferiţi, a pus potenţial diferit în noi, ne dă daruri şi slujbe diferite şi are aşteptări diferite de la noi. Chiar dacă toţi trebuie să ascultăm, fiecare trebuie să fim „credincioşi în lucrul încredinţat nouă”. Aşa se explică faptul că din generaţie în generaţie, sfinţii au respectat aceleaşi principii, dar au acţionat diferit, în funcţie de chemare, slujbă, context, călăuzire, etc. Astfel stând lucrurile, creştinul trebuie să respecte şi să promoveze toate principiile biblice, dar să asculte şi toate poruncile particulare! Când este vorba de principii, nu trebuie, nu este permis să existe între creştini vreo diferenţă.
Diferenţele apar însă când este vorba de metodele, de timpul sau de mijloacele prin care promovăm sau „protestăm”. Promovăm aceleaşi valori, dar nu întotdeauna la fel. Sunt creştini care promovează în scris şi verbal, în orice loc şi la orice oră. Sunt creştini care îşi aleg foarte atent şi locul şi metodele de promovare a adevărului. „Protestăm” împotriva aceloraşi păcate, dar nu întotdeuna la fel. Sunt creştini care „protestează” prin orice metodă, în orice loc şi împreună cu oricine. Sunt alţi creştini care îşi aleg foarte atent şi locurile şi conjunctura şi mesajul şi metodele de „protest”.

Cine acţionează corect?

În înţelegerea mea, toţi creştinii care au o relaţie serioasă şi proaspătă cu Dumnezeu şi care sunt sinceri interesaţi să asculte îndemnurile Duhului Sfânt. Acesta este motivul pentru care vă spuneam mereu: să facem ce ne cere Domnul în Cuvânt şi prin Duhul fără să ne comparăm cu cineva sau să încercăm să îi imităm pe alţii. Să nu luăm noi locul şi slujba Duhului Sfânt, încercând să controlăm viaţa colegilor, a fraţilor sau a semenilor noştri. Viaţa creştină normală continuă să fie evidenţiată printr-o ascultare absolută într-o relaţie personală cu Dumnezeu. Deci fratele meu, nu te frământa aşa de mult cu judecarea şi cu etichetarea altora: lasă-i în seama Stăpânului. Are cine să-i lumineze şi are cine să-i corecteze.

Concentrează-te asupra rolului tău şi împlineşte tot ce îţi cere Domnul. Promvează adevărul divin, cum ştii şi poţi mai bine. „Protestează” împotriva păcatului cum crezi că este mai înţelept, mai potrivit pentru un copil al Domnului.
Nimic nu este mai important decât să avem siguranţa şi liniştea că suntem permanent în voia Domnului nostru.

pastor Viorel Iuga

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s