12 principii pentru lideri

Prima postare din 2017 pe Suceava Evanghelică este preluată de la pastorul Doru Cârdei din Chișinău, Republica Moldova. Sunt 12 principii pe care orice lider trebuie să le ia în considerare.

DOUĂSPREZECE PRINCIPII DIVINE,
PENTRU LIDERI, PENTRU URMĂTOARELE DOUĂSPREZECE LUNI

Liderul excelent este preocupat de aplicarea principiilor lui Dumnezeu, conducând oamenii din sfera lui de influență. Recomand douăsprezece principii pentru următoarele douăsprezece luni. Fii influent în Numele Domnului!

1. Fii înainte să le ceri lor să fie. Te întrebi ce ai mai putea face pentru a fi mai influent? Elaborează o listă a așteptărilor tale din partea oamenilor pe care îi conduci, apoi fii tu modelul acelui stil de viață, pentru ei. Vei fi surprins de efectul exemplului personal. ISUS a spus: „Așa cum doriți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel!” (Luca 6:31 NTR).

2. Respectă-i cu modestie. Nimănui nu-i place să urmeze pe cel egoist, preocupat de populism și arogant. Cu cât mai mult îi vei prețui pe cei pe care îi conduci și vei fi preocupat de interesele lor, cu atât te vor urma. Apostolul PAVEL a scris: „Nu faceți nimic din ambiție egoistă, nici din slavă deșartă, ci, în smerenie, să-i considerați pe alții mai presus decât pe voi înșivă.” (Filipeni 2:3 NTR)

3. Protejează-ți și trateză-ți inima. Ești și devii ceea ce gândești, dorești și îți imaginezi când ești singur. Mai mult, ești sursă de inspirație pentru alții! Evită orice intoxicare a inimii. Purifică-o! Dumnezeu a zis: „Păzește-ți inima cu toată atenția, căci din ea ies izvoarele vieții!” (Proverbe 4:23 NTR)

4. Identifică și califică lideri. Liderii competenți fac totul pentru a soluționa toate problemele oamenilor. Liderii influenți fac totul pentru a se multiplica. Vei avea tot mai mulți potențiali lideri în jurul tău dacă vei fi preocupat în mod deschis pentru a califica lideri și a le delega autoritate. Lui Moise, Dumnezeu i-a spus: „Caută oameni destoinici din tot poporul, care se tem de Dumnezeu, oameni de încredere, care urăsc câștigul nedrept și pune-i peste popor drept conducători peste o mie, peste o sută, peste cincizeci și peste zece.” (Exodul 18:21 NTR)

5. Îngrijește-i și condu-i. Pastorii excelenți au tendința de a face totul ca toată lumea să fie mulțumită, chiar sacrificând viziunea, iar liderii puternici au tendința de a îndeplini viziunea cu orice chip, chiar sacrificând oamenii. Trebuie să prețuiești oamenii cu care urmărești îndeplinirea viziunii. Despre renumitul cuceritor, David, s-a spus: „El i-a păstorit în curăție de inimă și i-a condus cu mâini pricepute.” (Psalm 78:72 NTR)

6. Slujește-i și influențează-i. Liderii buni cer oamenilor să le împărtășească visul și să le îndeplinească directivele. Liderii excelenți inspiră oamenii pentru a identifica viziunea lor comună și le stă la dispoziție pentru a reuși. Fii lider excelent! Isus a explicat: „Știți că domnitorii neamurilor stăpânesc peste ele, iar mai marii lor își exercită autoritatea asupra lor. Dar între voi nu va fi așa! Dimpotrivă, oricine vrea să fie mai mare între voi, va fi slujitorul vostru, iar cel ce vrea să fie primul între voi, va fi sclavul vostru,” (Matei 20:25-27 NTR)

7. Urmărește dublu beneficiu. Abuzul în conducere include exploatarea omului de către om. Evită-l. Asigură-i pe cei pe care îi conduci că ve-ți împărți rezultatele. Un lider excelent exagerează asumându-și vina în condiții de eșec și este peste măsură de generos atribuind oamenilor săi succesul. Ține cont de imperativul divin: „Fiecare dintre voi să se preocupe nu doar de interesele lui, ci și de ale altora.” (Filipeni 2:4 NTR)

8. Comunică precis. Liderii mediocri sunt prea preocupați de corectitudinea discursului lor, ceea ce îi conduce spre ambiguitate intenționată. Liderii deosebiți au un punct de vedere, îl trăiesc și îl pot comunica în mod clar. Nu subestima importanța preciziei cu care comunici. Este vorba despre viață și moarte eternă. Cu două milenii în urmă, Isus ne-a cerut: „Vorbirea voastră să fie «Da! Da!» și «Nu! Nu!». Ce trece peste aceste cuvinte este de la cel rău.” (Matei 5:37 NTR)

9. Degajează-ți stresul. Sunt prea mulți lideri iresponsabili în lume. Fără caracter, fără suflet, cărora nu le pasă! Liderilor credincioși le pasă! Își asumă mari responsabilități! Ca să fii lider excelent pe termen lung trebuie să alergi, în mod regulat, cu tot ce-ți pasă la Cel ce-i pasă de tine. Nu purta ceea ce trebuie să arunci! Revelația lui Dumnzeu ne îndrumă: „Aruncați asupra Lui toată îngrijorarea voastră, fiindcă Lui Îi pasă de voi.” (1Petru 5:7 NTR)

10. Planifică-ți înlocuirea. Liderii care se plâng că nu are cine să-i înlocuiască se confruntă cu o dublă problemă: (a) gândesc actul conducerii din perspectiva creșterii autorității și reputației lor, iar cei din jur sunt adepți/supuși, și (b) neglijează faptul că adevăratul succes în conducere se măsoară cu numărul de lideri formați și instalați. Fă un plan pentru a-L promova pe Cristos, Liderul tău Suprem, și pentru a pregăti oameni de încredere care vor putea continua și dezvolta influența ta. Un mare om al lui Dumnezeu a zis: „El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez.” (Ioan 3:30 NTR)

11. Investește pe termen lung. Toți suntem ispitiți să urmărim rezultate imediate. Această nerăbdare generează adesea dezamăgiri nejustificate. Să-ți fie clar, succesul imediat este de cele mai multe ori eșec pe termen lung. Fii generos și tenace. Nu există binefaceri zădarnice! Sezonul recoltei există! Dumnezeu ne motivează: „Să nu obosim făcând binele, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.” (Galateni 6:9 NTR)

12. Practică imposibilul. Mereu întâlnesc lideri credincioși care vorbesc mai mult despre ceea ce nu cred: că pot predica, că pot organiza, că pot plăti, că pot soluționa, etc. Ai auzit așa „mărturisiri de credință”… Și ei au dreptate, dacă Isus nu mai oferă nimic în afară de iertarea păcatelor. Crede că Isus este sursa supranaturalului în viața și lucrarea ta! Fii liderul care poate găsi soluții, cu ajutorul lui Dumnezeu! Declară ceea ce a zis Dumnezeu: „Pot totul prin Cel Care mă întărește.” (Filipeni 4:13 NTR)

Acest articol a fost publicat în DIVERSE și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 12 principii pentru lideri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s