Ionut Andrisan – opinii despre referendumul din Anglia

Ionut AndrisanIonut Andrisan este din Suceava iar de cativa ani lucreaza in Anglia unde locuieste impreuna cu sotia lui. L-am rugat sa aiba un punct de vedere cu privire la rezultatele referendumului din Anglia. Iata ce a scris :

Niste ganduri schitate foarte rapid, bazate pe cum sunt calculate si anticipate lucrurile in acest moment:

– Campania pro-brexit a fost una umilitoare pentru romani si pentru comunitatile de europeni din UK. Indiferent de rezultatul referendumului ne-am simtit nedoriti, neapreciati si judecati in baza catorva cazuri particulare venite aici mai degraba pentru ajutoare sociale decat pentru munca. Adevarul e cu totul altul – romanii sunt o comunitate mare de imigranti – daca ne uitam la numerele absolute. Insa daca ne uitam la numarul de romani comparat cu alte comunitati non-europene, suntem aproape neglijabili. Sunt aproximativ 1.5 milioane de indieni – comparat cu 170.000 de romani. Sa sustii ca romanii sunt cauza concentratiei mari de imigranti mi se pare cel putin necinstit.
– Efectele unui potential brexit nu vor fi imediate.  Exista un preaviz de minim 2 ani pe care Marea Britanie va trebui sa-l dea Uniunii Europene si inca nu se stie exact de cand incepe sa curga acel preaviz. Probabil si dupa votul Parlamentului. In acesti 2 ani urmeaza o serie grea de negocieri cu UE cand se vor decide drepturile de rezidenta si de munca ale cetatenilor UE din UK, conditiile de libera circulatie a marfurilor etc. Scenariul cel mai probabil este ca cetatenii UE fara drept de sedere permanent in UK vor trebui sa aplice pentru permis de muna pentru a avea drept de munca acolo. Bineinteles ca se vor stabili prioritati in functie de industrii si de vechime.  As avea curajul sa spun ca sistemul medical va fi cel mai permisiv cu acordarea permiselor de munca si probabil oamenii fara calificari speciale, care nu pot dovedi contributii clare in materie de meserii si competente vor fi cei mai afectati.
– Se vehiculeaza cifre de genul – 500.000 de someri. Tind sa cred ca cei mai multi vor fi din sistemul financiar – bancar, care va fi unul din sistemele cele mai afectate de acest brexit.
– Romanii care lucreaza in constructii – probabil ca pe termen scurt nu se va vedea un impact major direct. In UK inca se construieste foarte mult si este nevoie de forta de munca in aceasta industrie.
– Romanii care lucreaza in depozite si centre de productie – vor depinde foarte mult de negocierile purtate cu UE. Daca UE va impune taxe de vama pentru produsele importate din UK, atunci probabil depozitele ca Amazon UK isi vor reduce destul de semnificativ activitatea.
– Romanii care lucreaza in sistemul medical – in momentul de fata e o criza destul de profunda in sistemul medical din UK. Este nevoie mare de personal calificat, iar romanii acopera o buna parte din nevoia lor de personal. Nu vad un scenariu in care cei ce lucreaza in NHS sa fie afectati profund de Brexit.

Efectele indirecte ale Brexitului –

In primul rand scaderea valorii lirei sterline in raport cu euro si cu Leul. Practic lirele trimise in Romania vor valora mai putin decat pana acum. Cu o zi inainte de Brexit lira oscila intre 5.85-5-90 lei / lira. In ziua brexitului scazuse la 5.5-5.6 lei / lira.
In al doilea rand – deloc neglijabil – pentru romanii care vor vrea sa vina aici, va fi foarte greu sa se integreze pe piata de munca. Probabil for fi restrictii de munca similare cu cele din tarile Non-UE.
In al treilea rand – romanii de aici care vor trebui sa se intoarca in Romania – am vazut aici mai degraba un trend de indatorare in randul romanilor, decat de economisire al banilor. S-ar putea sa ne trezim cu o multime de romani intorsi in tara, cu rate enorme la bancile din UK, fara oportunitati reale de munca in tara. Depinde mult de cum va gestiona guvernul Romaniei situatia.

Concluzie – pe termen scurt urmeaza o perioada de incertitudine cand se vor duce negocieri stranse cu UE si se vor decide conditiile de acestui Brexit. Tot ce putem face noi sunt niste speculatii calculate si sa ne pregatim de scenariu cel mai rau, rugandu-ne totusi pentru un scenariu mai bun. 

Am participat la numeroase conferinte pe tema brexitului, am facut analize si simulari de brexit, insa la acest nivel tot ce putem face e sa speculam.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ionut Andrisan – opinii despre referendumul din Anglia

  1. Pingback: Ionut Andrisan – opinii despre referendumul din Anglia | Daniel Olteanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s