Cum să-ţi omori biserica în 5 paşi simpli

cum sa-ti distrugi biserica

              Materialul de mai jos este scris de Joel Rainey şi a apărut pe site-ul www.churchleaders.com.

Articolul acesta se bazează pe experienţa pe care o am cu bisericile pe care le-am consultat în peste 20 de ani de slujire. După tot acest timp, am devenit convins că noi am perfecţionat patologia prin care putem să accelerăm declinul si în cele din urmă decesul unei biserici locale.

Am văzut aceasta întâmplându-se în diferite  stari de functionare a bisericii, cu diferite accente, şi pot să vă garantez că dacă implementati aceste 5 lucruri, veţi apăsa pe butonul bombei nucleare care va distruge biserica voastră.

Am văzut aceasta întâmplându-se de multe ori, si lumea evanghelica vestică a dezvoltat obiceiuri care au perfecţionat această abordare.

  1. În mod continuu transmite un  mesaj neclar.

Asigură-te că liderii cheie răman fără nici o  înțelegere și dezbinați atunci când se ajunge la identitatea, scopul, viziunea și direcția bisericii.

Vorbește în eufemisme duhovnicești care par sfinte, cum ar fi “noi doar vrem să-L iubim pe Isus și să ne iubim unii pe alții”, sau “noi vrem doar să împlinim Biblia”. Acest fel de afirmații nebuloase, fără nici o aplicație contextuală, au un mod de a suna în totalitate biblice fără a fi de fapt biblice.

Mai mult, ele sunt calea perfectă de a fi în voia valurilor într-o mare de irelevanță, și niciodată să nu reprezinte ce a intenționat Dumnezeu să fie biserica ta locală, și ce vrea El ca ea să facă.

Rezultatul este, desigur, că acea biserică nu va face nimic.

2. Investește mai mult timp în nevoile oamenilor decât în lideri.

Cunoașteți vechea zicală: “Roata care scârție capătă cea mai multă vaselina ”. In multe biserici locale, aceia care “scârție” cel mai tare par să capate toată unsoarea.

Și cea mai mare greseala a liderilor de biserica este sa dea atentie excesiva  oamenilor care tipa cel mai tare si celor mai nevoiasi din congregatie, mai degraba decat sa investeasca in aceia pe care Dumnezeu i-a inzestrat cu daruri pentru a conduce biserica.

Aceasta stabileste un mediu in care oamenii invata ca cea mai mare  atentie va fi acordata intotdeauna acelora care se se vaita cel mai tare (sau sunt cei mai nemultumiti). Si acesta este precis mediul care îl va goli de viata pe orice lider adevarat – sau în mod necugetat  îi dau pe lideri afară din biserică.

3. Încearcă să faci pe plac fiecăruia.

Aproape fără excepție, în fiecare biserică pe care am consiliat-o în acest domeniu, este în declin, deciziile niciodata nu sunt executate fără întrebarea finală “cine va fi deranjat  de aceasta?” In mod inevitabil, deciziile bune sunt intotdeauna sabotate de cineva sugerand ca “facand aceasta s-ar putea intr-adevar  sa deranjam pe … (completeaza aici numele grupului tau preferat).”

De fapt, o cale sigura ca nr. 1 de mai sus sa se intample este sa ajungi in postura cand nu poti sa iei nici o decizie clara cu privire la ceva, deoarece grija ta numarul unu este întotdeauna ca nu cumva sa nu i se faca pe plac cuiva.

Ghiciți ce se întâmplă?

Nu exista nici o decizie semnificativa care sa fie luata vreodata într-o biserica iar aceasta să-i facă pe toti fericiti!

Daca incerci sa faci pe plac tuturor in ceea ce privește deciziile, niciodata nu vei lua vreo decizie esentiala, si niciodata nu vei avea o direcție clara.

Atrofierea este rezultatul inevitabil, deoarece în încercarea de a fii pe placul tuturor, nu ești pe placul Lui Dumnezeu.

4. Refuză să-i confrunţi pe cei care produc agitaţie.

Dezacordul  în ceea ce privește opiniile înseamna un lucru și este un aspect normal într-o colectivitate. Sabotarea însă este o chestiune total diferita, si in prea multe biserici, sunt lasati sa alerge liber si sa faca ce vor fără a se lua în calcul impactul negativ pe care îl au asupra celorlalţi din trup.

Ei pot veni  sub forma unei doamne care își “reține” zeciuiala deoarece nu-i place o decizie care a fost luata. Ei pot veni sub forma unui om care îsi asuma dreptul de a “trage frâna de mână”  oricând liderii bisericii au decis orice el nu este de acord. Poate veni sub forma acelora care folosesc telefonul sau internetul ca mijloc de bârfă ca sa submineze progresul bisericii.

În astfel de situații este nevoie de conducere puternică.

Bârfa trebuie să fie identificată şi confruntată. Autoproclamatului “avocat al diavolului” cu mâna sa pe frâna de mână trebuie să i se spună că biserica nu este interesată de opinia satanei. Si doamnei care fură de la Dumnezeu trebuie să i se amintească, ca ea nu doar “pedepseste conducerea”, ci rupe  promisiunea de legamânt faţă de aceia din familia ei faţă de biserica şi faţă de Dumnezeu.

Fără lideri puternici care să confrunte astfel de situaţii, scandalagii vor fi liberi să arunce ancore în plus peste bordul corabiei în derivă ca să se asigure că merge cu precizie nicaieri.

5. Caută să trăieşti în trecut.

Bisericile de fapt fac aceasta în multe moduri iar  cel mai evident este să fie suspiciosi la orice fel de schimbare.

Stilurile de muzică, arhitectura, paradigmile structurale si angajamentul cultural în general sunt toate concepte în dezvoltare şi dacă biserica nu reflecta cultura în care se gaseste în toate aceste domenii, rezultatul este mult mai rău decât pur si simplu o Evanghelie neclară.

In sfarsit, biserica poate pierde Evanghelia cu totul, deoarece ei au identificat prezentarea ei cu anumite forme culturale mai degraba decât o cruce însângerată şi un mormânt gol.

La fel ca orice sistem social, bisericile, în timp, dezvoltă modele colective de comportament si unele din aceste modele nu sunt sănătoase. Dacă nu ne pocăim de ele şi dacă nu le tratăm în mod corespunzător, ele devin bulgări de zăpadă în creştere care duc biserica într-o singură direcţie: de pe deal la vale.

Un lucru este sigur, totusi. Daca vrei sa te asiguri ca nu existi în viitor, atunci doar refuză să te gândeşti la el.

Aproximativ 3500 de biserici din America de Nord îsi închid uşile în fiecare an. Am văzut de aproape cu ochii mei o vastă majoritate din acestea, care au facut aceasta, urmând strategia pe care am rezumat-o mai sus. Cele mai multe din ele nici nu erau constiente de ce făceau si atunci când calea subconştientă era arătată, ei pur şi simplu au ales sa o nege … si continuă cu negarea.

Deci dacă urmati obiceiurile de mai sus, şi refuzaţi să vă pocăiţi, vă pot garanta că biserica voastră în cele din urmă va fi inclusă în acest număr.

Acest articol a fost publicat în DIVERSE, Personale și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cum să-ţi omori biserica în 5 paşi simpli

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s