Condoleezza Rice despre cartea pastorului ei

Condoleezza Rice-horz

buton-comanda

Cuvânt înainte de Condoleezza Rice

S-au scris deja atâtea lucruri despre Domnul nostru, încât am fi tentați să ne întrebăm dacă a mai rămas ceva de spus. Ca fiică și nepoată de pastori prezbiterieni, Îl urmez pe Cristos încă de când m-am născut. Și totuși, când am auzit predicile lui John Ortberg din seria ”Cine a fost Omul acesta?” în Biserica Prezbiteriană din Menlo Park, unde sunt membră, m-am întors spre verișoara mea(care și ea este fiică de pastor prezbiterian) și i-am spus : ”Nu am privit niciodată lucrurile în felul acesta.” Din fericire, istoria Domnului nostru continuă să fie dezvăluită de învățători inspirați, care o exprimă într-un limbaj ce o face relevantă pentru vremurile noastre moderne și tulburi în același timp. Cine este Omul acesta? este o mărturie puternică privind impactul exercitat de Isus asupra istoriei omenirii, condiției umane și felului în care înțelegem obligațiile oamenilor unii față de alții.

Cartea ne amintește în primul rând că Cristos a fost un personaj revoluționar. Mărturisirea de credință concisă a apostolului Pavel a căzut ca un trăsnet în lumea antică : ”Căci toți sunteți fii ai lui Dumnezeu, prin credința în Cristos Isus… Nu mai este nici iudeu, nici grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți sunteți una în Cristos Isus”. Înaintea aceste revelații, exista un singur statut care definea viața omului de la naștere până la moarte. Dar după venirea lui Cristos, care S-a umilit ca să intre în lumea noastră ca un copilaș neajutorat și ca să moară ca un criminal de rând, a devenit limpede o dată pentru totdeauna că fiecare viață este prețioasă înaintea lui Dumnezeu. Pornind de la această convingere, putem să concluzionăm : ”toți oamenii (bărbați și femei) sunt creați egali.”
Prin intermediul a nenumărate relatări biblice, suntem conduși să înțelegem că Isus Cristos nu S-a limitat să spună aceste lucruri, ci le-a și trăit. El a cinat cu oameni respinși de semenii lor, i-a atins pe cei necurați, a recrutat femei în lucrarea Lui, iar după înviere S-a revelat acestor ”cetățeni de categoria a doua”, în timp ce i-a mustrat pe ipocriții ce respectau cu pioșenie litera legii, dar îi nesocoteau pe frații lor. La sfârșit, a refuzat să Se salveze de la moartea pe cruce, pentru ca astfel să împlinească promisiunea învierii – și procedând așa să mântuiască omenirea.
Cei ce L-au urmat au început să arate prin comportamentul lor că fiecare viață este valoroasă. Comunitatea de oameni numiți creștini i-a sujit pe bolnavi și pe neputincioși, a construit spitale, a introdus educația universală, a răspândit învățătura prin intermediul universităților și i-a ridicat pe săraci din locuri îndepărtate, ”fiindcă ei moștenesc pământul”.

John Ortberg a arătat că după acea duminică extraordinară de demult nimic din existența omului nu a mai rămas la fel. De aceea spunem și noi ca Johann Sebastian Bach (care a scris la începutul fiecăreia dintre compozițiile lui) : ”Doamne-ajută”. Și ne găsim bucuria în credința că Domnul nostru ne răspunde. Însă de prea multe ori uităm să spunem și ceea ce a scris Bach la sfârșitul magnificelor sale lucrări : Soli Deo Gloria[Spre gloria lui Dumnezeu].
Așadar, adevărata putere a acestei cărți stă în explorarea pe care o face paradoxului credinței : anume că acceptarea Domnului Isus Cristos nu ne deschide calea spre o viață ușoară, ci ne cheamă să facem lucruri grele, dacă vrem să trăim asemena Domnului nostru. ”Să îmi iubesc dușmanii?” ”Să îmi împart averea cu săracii și să iau crucea?” ”Să mor pentru a putea trăi?”

Din această carte Isus Se desprinde ca un personaj complex, care propovăduiește niște învățături explozive – uneori excentrice pentru cei ce nu le înțeleg, câteodată chiar și pentru urmașii Lui – și totuși plin de compasiune pentru oamenii aflați în nevoie. Când ajungem la sfârșitul cărții, dorim să Îl cunoaștem mai bine.
În Cine este Omul acesta?, John Ortberg prezintă pentru toți cei care cred și cei care poate încă nu au ajuns la certitudine un motiv irezistibil pentru a căuta răspunsuri. Mai mult, ne amintește că e de datoria noastră să căutăm răspunsuri, fiindcă în toată istoria omenirii nu a existat o întrebare mai importantă decât aceasta.

Condoleezza Rice
Fost secretar de stat al Statelor Unite ale Americii

Acest articol a fost publicat în Prezentare carte și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s