De ce presupunerile ne strică comunicarea

Astăzi în a treia zi a lui iulie 2013 colegii mei, Petrică Vrăbioru și Șerban Cojocar au discutat despre comunicare la matinalul RVE Suceava. Coincidență sau nu tot azi am primit un interesant articol pe tema comunicării și m-am gândit să-l împărtășesc.Materialul de mai jos mi-a fost trimis de către thehunger.ro

 Întreruperile de comunicare sunt determinate în majoritatea cazurilor de presupunerile celorlalţi. Presupunerile apar din dorinţa de a completa spaţii libere pe care le avem în jurul nostru: în oameni, în poveşti, în situaţii, sau în viitor.

Presupunerile ne ajută să nu mai gestionăm atât de multe incertitudini care depind de ceilalţi. Însă tot ele ne creează pur şi simplu poveşti imaginate, care nu sunt întotdeauna în concordanţă cu realitatea. Ele ne setează aşteptări pe care le avem de la ceilalţi, apoi suntem nemulţumiţi dacă acestea nu au fost îndeplinite.

Presupuneri comune:

Credem că mai mulţi bani ne rezolvă problemele cu banii, însă mai mulţi bani ne setează aşteptările mai sus, şi avem în continuare nevoie de mai mult decât câştigăm.

Ne imaginăm că lipsa de răspuns al unui mesaj pe care l-am trimit semnifică o respingere din partea celorlalţi, deşi există un infinit număr de variante pentru care aceştia nu ne răspund.

Facem lucrurile aşa cum au fost făcute până atunci,fără să ne întrebăm de ce; practic, presupunem că aceea este cea mai bună metodă şi nu mai cercetăm alte variante.

Ne imaginăm lucruri pe care nu le împărtăşim celorlalţi, trăim cu acele convingeri, iar atunci când ele pot fi realizabile descoperim că ideea noastră despre ce urma să se întâmple este complet diferită de a celor din jur.

Calităţile de leadership (a propriei vieţi, în primul rând) includ o bună putere de previzionare. Presupunerile ne îngustează viziunea şi orizonturile, orientându-ne pe o singură direcţie care nu are o bază fondată.

Tot presupunerile ne îngustează posibilităţilepe care le avem pentru noi înşine: presupunem că nu ne-am pricepe la ceva sau nu am reuşi în anumite lucruri, apoi rămânem cu această idee şi nu încercăm niciodată.

„Often, our actions and assumptions continue long after the reasons for them have passed.”

Acest articol a fost publicat în Personale și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s