„Isus a fost ortodox”

Într-un interviu luat părintelui Arsenie Papacioc, acesta face o afirmaţie care uimeşte prin raţionamentu-i bizar. Jurnalista de la Jurnalul Naţional consideră că nu a înţeles bine şi revine cu o întrebare care îl determină pe părinte să se explice însă acesta se complică. Şi pentru a vedea că nu fabulez iată cele două întrebări şi răspunsurile aferente.

  • De unde stim noi, ortodocsii, ca drumul credintei noastre este cel bun?Pentru ca facem cum ne-a spus Hristos. El ne-a propovaduit: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata”. Si facem ce a spus El. Deci, El era ordodox. El era adevarat.
  • Iisus Hristos era ortodox?!
    Problema se pune dupa ce au intervenit caderile. La 1054 s-au despartit catolicii si celelalte¦, si atunci au inceput intrebarile. Ca adevarul acesta era, dovedit prin minuni. Pentru ca dogma se numeste: adevar de credinta revelat, cuprins in scriptura si-n traditie, practicat si aprobat de biserica. Deci, asta este! Aici, in Biserica, a fost o traditie: noi am trait 1054 de ani, de ani!, nu 1054 de ore sau de zile, ci de ani! Si s-au despartit catolicii si-au inceput intrebarile: ca au dreptate, ca n-au¦ Dar noi, ortodocsii – chiar si cuvantul ortodox inseamna adevarat – traim cum ne-a spus Hristos. Deci, El ne-a spus, El e ortodox!

Ceea ce însă este cu adevărat şocat o constituie soluţia părintelui pentru mântuirea sufletului. De fapt până la urmă este soluţia lui care este străină bibliei din toate aspectele.

Ce trebuie sa faca un crestin pentru a fi mantuit?Sa faca ce a spus Hristos. Sa se spovedeasca, sa tina de biserica, de valorile care-l ajuta la asa ceva. Si sa iubeasca pe oricine, ca iubirea e criteriu de judecata. Fara iubire nu poti sa faci nimic. Rupe din tine si pentru altii! Caci pe Dumnezeu il iubim in masura in care iubim oamenii. Masura asta este, ca noi traim si-n masura in care ne iubim. Nu se pacaleste. Asta e, sa duceti o viata crestina. Si, fara discutie, sa va spovediti, unde ne-a dat Dumnezeu puterea asta, sa ne iertam intre noi cu darul preotiei. Ca spune: Ce iertati voi, iert si Eu, ce dezlegati voi, dezleg si Eu”. Si din nevoia asta s-a facut preotia.

Pentru articolul integral click aici

Acest articol a fost publicat în 1. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la „Isus a fost ortodox”

  1. Andrei Bogdan zice:

    Sunt (inca) ortodox. Ortodoxia este marcata tocmai de istoria ei. Modelul cultural in care a existat a creat o identitate cel putin curioasa. A spune ca Iisus a fost ortodox vine sa justifice atitudinile nebiblice. Pericolul este insa evident: confiscarea Mantuitorului, inghesuirea lui intr-un cadru de o ingustime nedemna de divinitatea Sa.
    Se pot comenta multe, ma opresc insa aici cu speranta ca acest episod scandalos sa fie unul singular.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s